Başarın, geleceğinizi çalışanlarla paylaşın!
21 Kasım, 2016 yazars
Başarın, geleceğinizi çalışanlarla paylaşın!
Yavuz Can Yazıcı

Chobani hikayesini bilenler, duyanlar, okuyanlar olmuştur belki ama yine de Türk iş dünyasına ilham vermesi için hatırlamakta, hatırlatmakta yarar olduğu kanısındayım; Şu an Amerika’nın en başarılı 10 iş adamından biri olarak anılan Hamdi Ulukaya ve çalışanlarına verdiği sözü tuttuğu O AN;

 

Merak edenler, ilham almak isteyenler vidosunu bu linkten izleyebilir. https://youtu.be/FmD_88ivqAg

Hemen her alanda başarısızlıklarla boğuşan bu ülkede “başarı hikayeleri”, her zaman bize ilham vermiştir. İşte Hamdi Ulukaya‘nınki de tam bu türden bir hikaye ama burada, bu ülkede pek bilinmeyen bir kısmına “paylaşım kültürü“ne değiniyorum.

 

Biz ülkede birbirimizle boğuşurken, Erzincanlı bir vatandaş, yoğurt satarak Amerika’da dünyanın en değerli markalarından birini yarattı. Kısa zamanda elde ettiği bu başarıyla adından sıkça bahsettiren Hamdi Ulukaya’nın yeniden gündeme gelmesinin nedeni ise “çalışanlarına şirket hisselerinin yüzde 10’unu dağıtma kararı verdiğini” açıklaması. Bu paylaşım programıyla, bazı çalışanlara bir milyon dolara yakın pay düşecek.

Yıllar önce Amerika’ya küçük bir sırt çantasıyla dil öğrenmek için giden Ulukaya, ilk fabrikasını babasının desteğiyle kurmuş. Babasının, onu ziyarete geldiği bir sırada “Burada hiç güzel peynir yok, bizimkileri getirip satsana” demesiyle başlamış aslında bu macera. Ve iki yıl içinde de tam anlamıyla oturtmuşlar bu ürünü. Tam peynir işi düzene oturmuşken de Chobani’yi kurmaya karar vermişler.

Ulukaya, bir gün masasını toplarken eline, üzerinde “Makineleriyle satılık yoğurt fabrikası” yazan bir kağıt geçmiş. Çöpe atmış bu kağıdı önce ama yarım saat sonra gidip aramaya başlamış çöpün içinde. “O çöp kutusu hayatımın dönüm noktasıdır” diyor Ulukaya.

Ulukaya’nın bu kararında, fabrikasında çalışan 55 kişi etkili olmuş en çok.

O insanlar bir ay sonra kapanacak bir fabrikada çalışıyorlardı ve gittiğimde işin hiç teklemediğini gördüm. İnsanlarda ne bir isyan, ne bir bıkma ya da moral bozukluğu… Çok etkilendim. Dedim ki “Bu insanlar kapanmak üzere olan bir fabrikada böyle çalışıyorlarsa yeni bir yatırımda neler yaparlar.” Beni yanıltmadılar. Dört yılda Amerika’nın en büyük süt alımını yapan fabrika olduk.” Bu cümleleriyle anlatıyor o günleri Ulukaya.

Ulukaya “Chobani Shares” adı verilen ortaklık programından 26 Nisan 2016 tarihinden itibaren, yaklaşık 2 bin çalışanın yararlanacağını açıkladı. Yaptığı açıklamada bu adımın hep hayali olduğunu belirterek “Bugün, Chobani için yeni bir sayfa açıyoruz. Şu andan başlayarak, hepimiz Chobani’nin geleceğinin bir parçası olabiliriz” dedi.

Amerikan basınında yer alan habere göre Ulukaya’nın duyurduğu bu programın hayata geçmesi için şirketin öncelikle halka arz edilmesi gerekiyor. Ama bunun gerçekleşmesi için, Ulukaya’nın eşiyle olan mal paylaşımı davasının sonuçlanması beklenecek…”

Türk iş dünyasının anlaması gereken şu; Başarın, geleceğinizi çalışanlarla paylaşın! Sırtınız bir daha yere gelmez.

Yavuz Can Yazıcı

PR Aktif İletişim Danışmanlığı / Başkan

Kaynak; http://listelist.com/hamdi-ulukaya/


Başarın, geleceğinizi çalışanlarla paylaşın!
Yavuz Can Yazıcı 21 Kasım, 2016
Bu gönderiyi paylaş
Arşivle